İz Odası Çıktı

26 Ocak 2011
4 min read

Ve nihayet İz Odası çıktı!

Uzun süredir beklediğim gün bugün. İz Odası 1 Şubat’ta efektif olarak satışa sunulacak olsa da dün piyasaya dağılmaya başladı. İnternet Kitapçılarından şu an satın alınabilir hale geldi. Aşağıda bu internet kitapçılarına bağlantı veriyorum:

Kitapyurdu –  IdefixDünya Kitap –  İlk Nokta D&R

Kendi dünyanızda yaşadığınızdan emin misiniz?

Bundan o kadar emin olmayın. Gün geçtikçe bilimsel gelişmeler varlıkla ilgili bildiklerimizi unutturacak gelişmelere sahne olurken, varlık felsefecileri uçsuz bucaksız düşüncelerinin somut zeminlere oturduğuna şahit oluyorlar.

Giderek büyüyen toplumsal boşluk ve bireysellik, insanın kendi gerçekliğini sorgulamasında önemli bir artışa sebep oluyor ve bireyselleşen, -buna paralel olarak- yalnızlaşan günümüz insanı şu soruyu kendisine daha çok sormaya başlıyor: “Ben kimim? Nerede yaşıyorum?”

Kitap Arkası’ndan:

Daha çok çeşitli mecralarda yazdığı bilimsel/toplumsal yazılarıyla ve havacılık yayınlarındaki makaleleriyle tanınan Tevfik UYAR, bu kısa romanıyla edebiyat alanındaki başarısını da kanıtlıyor.

Bu roman sıradışı bir olayla hayatları ters yüz olan iki kişinin hikâyesi aracılığıyla, gündemdeki bilimsel öğeleri metafizik olaylarla aynı potada eriterek hayata yeni bir bakış açısı kazandırmaya çalışıyor.

İnceleme:

Havacılık mecrasında tanınmış bir yazar olan Tevfik UYAR, 15 yaşında başladığı gazetecilik serüvenini uçak mühendisliği lisans eğitimiyle birlikte birleştirmiş ve bugün çeşitli havacılık mecralarında makaleler, köşe yazıları yazıyor, bazı haber mecralarına danışmanlık yapıyor.

Üniversite öğrenciliği zamanında da bir yayınevinin müdürü olarak çalışmış. Yani yayıncılıktan hiç kopmamış. MSI, Aviation Türk gibi dergilerde editörlük yapmış. Bugün de hala savunma sanayi ve havacılık alanındaki popüler internet sitelerinde yazarlık ve yöneticilik yapıyor. Ayrıca bilim felsefesi, toplum bilimi üzerine çeşitli denemeleri var. Asıl işini hiç bırakmamış, ve bu yüzden de hayatını daha çok görev yaptığı bir havacılık firmasından kazanıyor.

Kendisi “Bu kadar bilimsel makale ve deneme yanında, edebiyat beni hep kaşıdı” diyor. Bu sebeple zaman zaman edebi eserler vermiş fakat bunları yayınlatmayı düşünmemiş. Ta ki bugüne kadar.

Tevfik UYAR bir bilimci olmasına karşın onun katılığını bir moral değer olarak tanımlıyor ve bazı metafizik öğelerin de bir gün bilimsel temele oturtulabileceğine inanıyor. Kitabında da batıl olmayan ancak hala fiziğin alanı dışında bulunan, yine de kendi incancına göre kuantum denizinin bilinmeyen temelleriyle açıklanabilecek batı metafizik öğeleri somutlaştırmış. Roman da işte fiziğin bu yönüyle hayatlarının bir anında sıra dışı bir şey şayan bir çifti konu alıyor.

Bir aşk öyküsü de denebilecek bu eser, aynı zamanda bir bilimkurgu sayılabilir, zira kitap bilim tarihinden bazı fenomenler, çeşitli felsefi yaklaşımlar içeriyor. Bir çeşit harmanlama denebilir. Yazarın edebiyat alanındaki ilk sınavı aynı zamanda. Kendisinin başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek.

Alıntı:

“Evin kapısının dışındaki merdivenler aşağıya doğru uzanıyordu. Bir kapıdan geçmenin bu kadar ürkütücü, gizemli ve hatta belirsiz olduğu bir başka durum daha olup olmadığını bilmiyordu. Bir anlamda başka bir evrene iniyordu bu merdivenler. Camdan görünen sokak başka bir evrene aitti. İçi titredi. Adım attığı her basamak her an yıkılacak bir dünyaya ait gibiydi. Az sonra her şey sarsılmaya başlayacak, kuvvetli bir deprem gibi alttan alttan vuracak, çatlayan kolonların ve kirişlerin gıcırtı ve çatırtıları içerisinde çökecekti belki de. Birden bir boşluk alıverecekti her yeri. Beyazdan bir sonsuzluk içinde havada asılı kalacaktı. Ya beyaz değil de siyah olursa? Ya karanlık olursa mesela? Zifiri karanlık. Ne bir ses, ne bir ışık. Hiçbir uyartı olmadan… Aynen hem kör, hem sağır, hem de felç olmuş gibi. Sadece bir bilinç ve o da var olduğunu anlamaya yarıyor, o kadar. Demek ki Descartes “Düşünüyorum, öyleyse varım” dediğinde bunu kastediyordu.”

Comments

s.

Heyecanla beklemekteyiz. Edebiyat dünyasının bir (şah)esere daha sahip olması bir kitap tutkunu olarak ayrı bir heyecan benim için. Yazılarınızdan sonra kitabınızı da zevkle okuyacağımız ise garanti. Kaleminize sağlık!

n

Tevfik Uyar’ın zihninin odalarında bizi biraz daha yakından gezdirecek, onunla sohbet ettirip gülümsetecek, her an bir kere daha bir yolculuğa çıkmış izlenimi bırakacak cümlelerle buluşturacak sözcüklerini okumayı bekliyorum. Devamının da geleceğini umarım bir okuyucusu olarak.

admin

Çok sevgili dostlar, ilginiz için çok teşekkür ederim. Umarım okuduğunuzda da beklediğiniz kadar yetkin bulacaksınız kitabı. Sevgilerimle.

Ferda

Selamlar. Bundan yıllar önce Richard Bach’ın BİR kıtabını okumuştum, Iz odası ile o zamandan kalan sorular aklımda netleşti, iz odasında bahsettiği gibi maalesef bu konuya cok hakım değiliz paralel hayatlar, genelde filimlerden yarım yamalak aklımızda kalan ve kendimizce bir mantık cerçevesine oturtuğumuz bilgiler var, ama iz odası sonrası öyle bir istekle araşırmak ve okumak istedim ki bu sebeble çok teşekkür ederim Tevfik Uyar’a anlatım dili öyle sade ve sürükleyici idi ki kıtap kahramanları öyle canlı kanlı karşımdaydılar ki onlar ile birlikte heyecanlandım ve üzüldüm..
daha fazla kitabı anlatmadan :) sözlerimi bitirmek istiyorum ama şunu canı gönülden söyleyebilirim kesinlikle ikinci kitabını bekliyor olacağım emeğine sağlık ellerine saglık …Sevgiler

admin

Ferda Hanım,

Öncelikle ilginiz ve övgünüz için çok teşekkür ederim. Kuantum fiziğinin belirttiği bazı heyecanlı ve karmaşık bilgiler var ancak oldukça da kafa karıştırıcı. Teorik fiziğin çok sınanamaz bir alanında durduğu için de teorik olarak durmaya mahkumlar şu an. Evet, dalga, parçacık, boyutlar, paralel evrenler… Bunlar kuantumdaki çok az gözlemin bilim adamlarınca tahmin edilen çıktıları ancak sahip olunan bilgilerin doğruluğu da şu CERN’deki meşhur deneyden sonra müspet hale gelebilecek.

Biz şimdilik onu edebiyatın, sinemanın konusu yapabiliyoruz. Bakalım zaman neler gösterecek.

Kitap sizde okumaya ve araştırmaya bir heves oluşturduysa amacına da ulaşmış demektir bir bakıma. Daha da önemlisi, görülmesi gerekeni gören iyi bir okursunuz diyebilirim.

Bilmukabele sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir