SavunmaSanayi.NET Genel Yayın Yönetmeni Tevfik Uyar, 5 Mart 2010’da Airport TV’de yayınlanan “Fikir Fırtınası” programına bağlanarak “Yerli Bölgesel Uçak Hedefi” hakkında konuştu.
5 Mart 2010 akşamı Airport TV’de yayınlanan Fikir Fırtınası programının ana konularından birisi “Türkiye’de yabancı pilotlar”, ikincisi ise Ulaştırma Bakanı’nın Yerli Bölgesel Uçak projesi için 1 milyar dolarlık Ar-Ge bütçesi ayrıldığını söylemesi idi.
Airport TV Genel Koordinatörü Ali Kıdık, Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan ve Haber Müdürü Murat Herdem’in hazırladığı, SHGM Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı’nın da telefonla katıldığı programa SavunmaSanayi.NET Genel Yayın Yönetmeni Tevfik Uyar da telefonla katıldı.
“Sadece Ulaştırma Bakanlığı Olmamalı”
Ulaştırma Bakanlığı’nın “1Milyar Dolarlık Ar-Ge” açıklamasını yetersiz bulan Tevfik Uyar, aynı açıklamanın ya da bu hedefin aynı zamanda “Sanayi Bakanlığı” ile ilgili olduğunu, bu bütçenin Ar-Ge’de kullanılabilmesi için Sanayi Bakanlığı’nın devreye girmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin geçmişte uçak yapmış olmasının ya da Türkiye’nin daha önceki Ulaştırma Şurası kararlarını uygulamış ya da uygulamamış olmasının günümüzle ilgisi olmadığını söyleyen Tevfik Uyar, geçmişte ne olursa olsun geleceğe bakmamız gerektiğini söyledi.
Tabana yayılmalı
Uzun vadeli projelerin tabana yayılmasıyla istikrara kavuşabileceğine dikkat çeken Uyar, ABD’nin tanker uçağı projesine dikkat çekerek, Boeing’in “Milli Tanker” sloganıyla konuya kamuoyunun dikkatini çekerek nasıl bir ihaleyi direkten döndürdüğünü örnek verdi.
Uyar, “Özel Sektör” aracılığıyla istikrar sağlanacağını ifade eden Sefa İnan’a cevaben, “Türkiye’de özel sektör üzerinde hükümet baskısı vardır. Mallara el konur, vergi cezası kesilir… Özel sektör projelerin istikrarında yeterli değildir” dedi.
Programın ilgili kısmını aşağıdan izleyebilirsiniz. (Uyar’ın konuşması 13. dakikada başlamaktadır. )
Şaşırtıcı bir şekilde Sefa Bey ile paralel düşünüyorum. Bence de bu iş 100% devletle olmaz. Hele hele TAI ile, içerisini çok iyi tanıyan birisi olarak söylüyorum, hiç olmaz. Mutlaka ve mutlaka özel sektörün yönetiminde, devletin denetiminde olmalı. TAI veya bir devlet kurumu ile yola çıkılması halinde olacakları söyleyeyim: yönetici kadrolar, emekli generaller veya çocukları ya da siyasilerin akrabaları tarafından doldurulur.
SHGM de sanki bu ülkeyi hiç tanımıyormuş gibi konuşmuş. Zirai İlaçlama uçağında başımıza gelen neydi? Refah-DYP koalisyonu bozulduktan sonra proje ortada kaldı.
Neyse , söyleyecek çok şey var ya…
Sefa Bey’in düşünceleri benim de “paralel” düşüneceğim kadar değişse de… Siz de haklısınız üstadım.
Fikirlerinizi begendim üstad…