Sen de mi İTÜ?

31 Mart 2009
2 min read

İTÜ “Ay Ti Yu” olacak gibi duruyor. Neden mi? Bugüne dek derslerin sadece %30’unu İngilizce tutarak Türkçe’nin kalesi niteliğinde olan İTÜ, %100 İngilizce eğitime geçiyor…

Bu aymazlığın muhtemel sebebi, herhalde “İyi üniversitelerin %100 İngilizce Eğitim verdiği” düşüncesi ve aşağılık kompleksidir. Çok şey yazmaya gerek yok! Hali hazırda, dersler Türkçe işlense bile, kitaplarımız İngilizceydi ve biz terimlerin ve kavramlarım hem İngilizcesi hem de Türkçesini öğrenme avantajını mükemmel bir şekilde yaşıyorduk.

Örneğin ODTÜ’den mezun / ODTÜ’de öğrenim gören meslektaşım olan arkadaşlarım Türkçe havacılık terimlerini bilmiyorlardı ve her konuştuğumuzu anlamıyorlardı. Oysa biz hem İngilizcesini hem de Türkçesini öğrenmiş oluyorduk.

Ancak şimdi, bizim de kendi mesleğimizde Türkçe düşünme özgürlüğüne sahip olamayacağımızı öğrenmekle birlikte kahrolmuş durumdayım.

Yıllardır kendi çapımda, eğitimin, dolayısıyla beyinlerin İngilizleştirilmesine karşı verdiğim mücadelemin en iyi dayanak noktası İTÜ’ydü. Yani, “Bakın İTÜ’ye, %100 Türkçe olmasa da mükemmel ve nitelikli eğitim olabiliyor gördüğünüz gibi” diyebiliyordum… Bu hakkı elimizden alanların gerekçesi nedir çok merak ediyorum.

Şimdi bir kaç tepki ve karşıduruş hareketi doğuyor…

Bu duruma en iyi şekilde tepki verebilecek olanlar hocalar değildir, çünkü onlar çalıştıkları için çeşitli baskılara maruz kalabilirler… (Nasıl yani? demeyin… Olmuş, duyduk. Asistanlara fırça kaymışlar)

Bu duruma en iyi şekilde tepki verecek olanlar mezunlardır!

Yani bizleriz.

O güzelim “Ayazağa Yerleşkesi” tabelamız, “Ayazaga Campus” ile değiştirilmesin..

Lütfen! İTÜ, Ay Ti Yu olmasın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir