SKYPE KAYDI VE SKYPE İLE PODCAST

23 Haziran 2012
2 min read

Günümüzde giderek popülerleşen cepyayın (podcast) olayına amatör olarak girişmek isteyen pek çok kişi fiziki olarak aynı ortamda bulunamamaktan muzdarip olabilirler.

Böyle durumlarda akla ilk olarak Skype geliyor. Skype konuşmalarını kaydetmek mümkün. Ozan Oğuz Haktanır ile “Muhabbet Teorisi” adlı bir cepyayın olayına giriştiğimizde olanakları araştırmıştık. Zannedersem iyi kayıt yapan eklentiler var ancak ücretliler.

Ama biz hiç o kısma bulaşmadık ve her birimiz kendi bilgisayarlarımızdaki ses kaydedicilerle kendi konuşmamızı kaydedip daha sonra üstüste oturttuk.

Böyle bir yol tutabilmek için:

– Bir kulaklık seti (karşınızdaki kişi ve kişilerin sesleri de sizin mikrofonunuza girmesin diye.)
Audacity ya da benzeri bir ses işlemci programı
– Ses dosyası büyük olacağından bir FTP ya da Rapidshare tarzı bir dosya deposu

Eğer bunlar tamamsa yapılacak iş kolay:

Skype ile bağlantı sağladıktan sonra herkes bilgisayarındaki ses kaydedici programı açar. Bu Microsoft ile gelen basit kaydedici de olabilir; Audacity de.

Daha sonra sesleri rahat örtüştürmek için bir mottoya ihtiyacınız var. Biz Susam Sokağı’ndaki uzaylıların “Yep yep yep” seslerini kullanmıştık. Bu ne işe yarayacak peki? Şöyle: Konuşmaya başlamadan koro halinde “yep yep yep” diyorsanız, sesleri örtüştürme zamanı geldiğinde bu yepleri örtüştürün yeter. İlla ki tekrarlı bir ses olmak zorunda değil. Aynı ton ve ritimde söyleyebileceğiniz herhangi bir şey de olabilir.

Konuşmaya başlamadan önce bunu yaptıktan sonra muhabbete devam edebilirsiniz. Muhabbet bittikten sonra birleştirmeyi kim yapacaksa ses dosyasının ona gönderilmesi gerek. Wav biçeminde kayıt yaparsanız çok büyük tutacaktır. Bu yüzden Audacity’ye Lame MP3 kodlayıcısı kurup bu Wav’ları MP3 olarak dönüştürebilmek önemli. (Başka bir dönüştürücünüz varsa onu da kullanabilirsiniz. Uzun sürer ama bu işi çevrimiçi yapan siteler de var: http://media.io/)

Sesler örtüştürüldükten sonra MP3 çıktı alın. İşte bu kadar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir