İnternet Medyası ve Açık Açık Bilim

07 Şubat 2012
5 min read

Ekim’de yazmış olduğum “Havacılıkta Kamuya Açık Eğitim” adlı yazıda değinmiştim: ABD’nin çeşitli kurumları, internette erişilebilir ve anlaşılabilir bilgi sunmaya özellikle dikkat ediyor, çocuk ve gençlerin ulaşabilmesi için internette sayfalar hazırlıyor diye…

İnsan üzülüyor. Bizim çocuklarımız internette adam akıllı bilgiye ulaşamıyor. Kirli bilgi çok. Forumlarda orada burada gönüllü insanlar var, ellerinden geldiğince faydalı bilgilerini paylaşıyorlar, ama kurumlarda tık yok…

Hal böyle olunca yine vatandaşa ve girişimcilere düşüyor yine iş…

Bakın yarın okullarda tablet dönemi başlıyor. Çocuklarımız tablet bilgisayarlarından medyaya erişecek. İnternette adam akıllı bir medya yaratmak lazım. Doğru, sağlam, yetkin, dahası; basitleştirilmiş bilgi gerek… Ulaşabilsinler, paylaşabilsinler, merakları uyansın.

İnternet medyasının sayısız faydası var. Bilgiye hızlı ulaşmak bunlardan en önemlisi. Hızlı yayılması ise hızlı ulaşma ile aynı anlamda görünse de çok farklı bir avantaj (kirli bilgi düşünüldüğünde de dezavantaj).

Bilgiyi ya da medyayı sosyal ortamlarda paylaşılabilir hale getirmek “virallik” adında yeni bir kavram ortaya çıkarıyor: Virallik, virüs gibi olmak… Yani virüs gibi yayılmak. Anımsarsınız, bu kavramı en son THY’nin viral reklamı olduğu iddia edilen şu meşhur “evlilik teklifi” videosunda bol bol duymuştuk.

Ama artık böyle: Beğenilen, nitelikli bir bilgi yumağı internette somutlaşıp kısa bir sürede herkesin hayatına girebiliyor. Twitter, Facebook gibi araçlarla artık herkesin bireysel bir yayıncı olması gibi bir gerçek var. Kitlelere yayın yapmak için etek etek paralar döküp radyo, TV, ya da gazete kurmak zorunda değilsiniz.

İşte bu noktada internet medyasında çok iş düşüyor.

Hızlı, ulaşılabilir, paylaşılabilir, yönlendirilebilir… Daha da önemlisi düşük maliyetli.

Bir düşünün: Havacılık sektöründe çalışıp da her gün en az bir kez dahi olsa Airporthaber’e bakmayan var mıdır? Gerçekten Airporthaber gibi bir site olmasaydı, sektörü bu kadar takip edebileceğimizi söyleyebilir miydik?

İnternet medyasının hayatımıza bir şeyler katmadığını iddia edebilir miyiz gerçekten?

Sektörü takibi bir yana bırakın: Talihsiz bir şekilde De-icing aracının altında kalan Merve Alçayır’ın dramından haberdar oluşumuzdan, gerektiğinde ona kan vermeye uzanan süreçte internet medyasının yeri nedir?

Ne kadar mühim değil mi?

Açık Bilim

Türkiye’deki en büyük eksikliklerden birisi ulusal medyanın bilim haberleri ve bilimsel bilgileri aktarmadaki özensizliği.

Kimi zaman bunlara değiniyoruz: Haberin yanlış aktarılmasından, temsili resimleri gerçekmiş gibi lanse etmeye, bilimsel bir haberin içerisine batın inançları yerleştirmeye kadar çeşitlilik gösteren bu hataların yanı sıra genelde Türkiye’de bilim haberleri anlayışı sağlıklı meyve sebzeler üzerine…

Türkiye’de bir bilim medyasının eksikliği konusu tartışılmaz. BBC’nin, CNN’in sitelerinde gördüğünüz bilim köşelerinin Türkiye’de gıdımık kadarı bile yok maalesef.

Nihayet geçtiğimiz aylarda bir kaç bilim insanı olarak yeni bir projeye soyunduk ve projemiz güzel meyve verdi. Özellikle NTV Bilim ekonomik işlerliğin sağlanamaması sebebiyle kapandıktan sonra Türkçe bilim basınında oluşan boşluğu da dolduralım istedik. Okurlardan gelen ilk tepkilere göre de bunu başarmak üzere doğru yoldayız.

İlk sayısını Kasım 2011’de yayınladığımız Açık Bilim dergisinin dördüncü sayısını da Şubat itibariyle okurların ziyaretine açtık.

Açık Bilim’in özelliği Dünya’nın farklı uçlarında akademik ya da iş hayatlarını sürdüren bilim adamı ve yazarlarını bir araya getirmek oldu.

Kaliteli yazar kadrosundan bahsederken alçak gönüllü olmayacağım: Gerçekten de alanlarında önemli çalışmalar yapan, üstelik bu çalışmaları güzel yazılara dönüştürerek Türk okuruna aktarabilen kıymetli dostlarımızın çabaları takdire şayan. Sitedeki her bir yazıyı incelediğiniz zaman okura en iyi ve en doğru –ve hatta en zengin şekilde- bilgilerini aktarmaya çalışan yazarları göreceksiniz.

Bu ay ben de “Sesten Hızlı Olmak” başlıklı yazımla katkıda bulundum. Ses hızının niçin fiziksel bir limit olduğunu, sesten hızlı havacılığın zorluklarını ve daha da önemlisi mevcut hipersonik hız çalışmaları hakkında bilgi verdiğim yazımı beğeninize sunarım:

http://www.acikbilim.com/2012/02/incelemeler/sesten-hizli-olmak.html

Ayrıca aynı isimde bir radyo programımız olduğunu da özellikle hatırlatmak isterim. www.acikbilim.com adresine girdiğinizde üstteki menüden “Bizi Dinleyin” seçeneğine basarak radyomuzu ve cepyayınlarımızı dinlemenin kolay yollarını göreceksiniz.

Herkese iyi haftalar.

(Airporthaber.com, 06.02.2012)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir