Edremit Kuzey Ege tatil yöreleri için bir üs niteliği taşıyan, Balıkesir’in en gelişmiş ilçelerinden birisi. Akçay, Altınoluk, Güre ve Zeytinli gibi kendi beldeleri yerli turistlerin ve yazlıkçıların uğrak yeri. Balıkesir’in Ayvalık, Burhaniye, Gönen gibi diğer ilçelerini de tatil için siz hiç tercih etmemişseniz bile çok kez duymuşsunuzdur.
Söz konusu ilçe ve beldelerin sağlık turizmindeki yeri de giderek büyümeye başladı. Kaz dağlarının oksijen deposu olma özelliği, şifalı olduğuna inanılan kaynak suları ile bölge yerli insanımız tarafından çok daha fazla tercih edilir oldu. Artık Edremit Havalimanı’na İstanbul’dan ve Ankara’dan yapılacak seferler yüksek potansiyel taşıyor, ve Borajet de bunu görüp değerlendirdi. (Benim gördüğüm bir diğer potansiyel de Eskişehir, zira yukarıda saydığım ilçe ve beldelere Eskişehirlilerin de talebi büyük).
Daha önce Borajet’i konu ettiği tüm yazılarımda Edremit seferlerini dört gözle beklediğimi de yazmıştım, bu yüzden Borajet’e İstanbul ve Ankara’dan Edremit’e gidecek olanlara bu imkanı sağladığı için sevinenlerden birisi de benim. Ancak…
Evet. Bölgeye talep var, dolayısıyla uçuşlara da olacaktır ama talep çoğu zaman tek başına yeterli değil. Modern pazarlama teorileri fiyatın ve ürünün yanı sıra dağıtımın ve reklamın da pazarlamanın ve tüketicilere satın alma kararı aldırmanın temelindeki başlıca unsurlarından olduğunu söylüyor.
Borajet sahip olduğu uçakların düşük maliyetleri sebebiyle rakipleri bulunan hatlarda fiyat liderliği yapıyor, ancak yeni açılmış bir hatta bunu hemen bekleyemeyeceğimizi düşünerek, yine de bilet fiyatlarının ucuz olduğunu varsayalım (fiyat). Uçuş da oldukça rahat, servis muhteşem, çalışanlar güler yüzlü vs, kısacası bir uçuş hizmetinden beklenen her şey mükemmel de olabilir (ürün). Ancak, geçtiğimiz hafta yukarıda saydığım Edremit’e ait beldelerin tamamını dolaşmama rağmen, Borajet’in Edremit seferlerini başlattığına, hatta Borajet’in varlığına işaret eden reklam çalışmalarına (reklam), Borajet’i vurgulayarak satış yapan bilet satış noktalarına hiç rastlamadım (dağıtım + reklam).
İlk etapta zaten etkilemekten ziyade “duyurmak” hedeflenerek var olan İstanbul ve yeni Ankara seferlerinin varlığı mutlaka kitlelere ulaştırılmalı…
Ben araca ihtiyacım olduğundan karayolu ile gittim. İkame hizmet sağlayan İDO’nun yol boyunca reklamları vardı, zira İstanbul-Bandırma, İstanbul-Mudanya seferleri ile ilgili hatta zamandan tasarruf sağlayan çözümleri var. Ben Borajet’ten de benzer şekilde bir çalışma beklerdim doğrusu. Karayolu kullanarak toplamda 6-8 saat süren bu yolculuk sırasında yolda görülen “1 saatte Edremit!” tabelasının etkili olmayacağı söylenebilir mi?
Borajet bölgede fazlasıyla etkili reklam çalışmaları yapabilir. Bahsettiğimiz beldelerde belediyeye ait alanlarda promosyon çalışmalarında bulunmak büyükşehirlerdeki kadar maliyetli olmayacaktır bile.
Hatta Borajet bölgeyi kendi elleriyle şekillendirebilecek bir pazarlama atağı bile gerçekleştirebilir. Bugün nasıl Sabiha Gökçen dendiği zaman akıllara ucundan kıyısından bir şekilde Pegasus Havayolları geliyor ve Sabiha Gökçen’in büyümesinde payı olduğuna inanılıyorsa, Edremit için de Borajet aynı pozisyona sahip olabilir.
Bu nasıl yapılabilir?
Mesela Edremit’teki meydandan çevre ilçelere ulaşım probleminin çözülmesi gerekiyor, Borajet bizzat bu meseleyle ilgilenerek bir ulaşım ağı kurabilir, belki bu ulaşımı bilet fiyatlarına tercihli olarak ilave edebilir, ya da bir süre kendisi finanse edebilir.
Öte yandan yukarıda da bahsettiğimiz gibi, reklam yapmanın yanı sıra, halkı bu uçuşları kullanmaya teşvik edebilir. Sadece İstanbul ve Ankaralıları değil… Mesela, Türkiye’nin her yanından gelenler uçak ile İzmir’e gelip, oradan otobüsle bölgeye intikal ediyorlar. Eğer iyi bir pazarlama çalışması yapılabilirse, Ankara ve İstanbul aktarma merkezleri olmak üzere Edremit’e Türkiye’nin her yerinden yolcu getirilebilir.
Kısacaı gölgede büyüme potansiyeli var. Havacılığa ilgi yaratılmalı ve insanlar bu hizmetin varlığından bilgilendirilmeli.
İyi Haftalar
Bir yanıt yazın