CALIBRE / KINDLE TÜRKÇE KARAKTER SORUNU: MOBI ve EPUB İÇİN

20 Eylül 2012
2 min read

Calibre aracılığıyla elimdeki TXT kitabı Kindle’ın kullandığı MOBI biçemine dönüştürdüğümde hayal kırıklığına uğradım. Türkçe karakterler bozuluyordu çünkü.

Hemen internette bir araştırmaya daha daldım ve bu sorunu nasıl halledebileceğimi araştırdım. Maalesef forumlarda geliştirilmiş bir çözüm yok. Pek çok kişi başka araçlarla, başka programlarla biçemden biçeme dönüştürme öneriyorlar. Bu biraz vakit kaybı açıkçası ve verimli değil.

Ama konu üzerinde biraz düşünüp, programı karıştırınca problemin çözümünü buldum! Aşağıdaki yönergeleri takip ederek, karakter kaybına uğramadan elinizdeki TXT kitabını MOBI’ye çevirebilirsiniz. (EPUB da olur.)

1. Hazırladığım şu karakter değişim setini indirin. (Tıklayınca anlamsız karakterler çıkıyorsa eğer sağ tıklayıp “hedefi farklı kaydet” seçeneğini kullanın.)

MOBI için Türkçe Karakter Seti (42 bayt)

2. Dönüştürmek istediğiniz kitaba dönüştür talimatı vererek dönüştürme penceresini açın. Soldaki butonlardan “Search & Replace” olanını tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkacak. Buradan “Load (Yükle)” diyerek birinci adımda indirdiğiniz karakter setini yükleyin.

“Search & Replace” ayarlarından hazır karakter dönüşüm setini yükleyin.

3. Yine yukarıdaki pencerede gördüğünüz üzere, Türkçe karakterler bozulduğu zaman ortaya çıkan tanımsız karakterler, dönüştürme sonrasında Türkçe’ye çevrilmiş olacak şekilde hazırlanmıştır. Artık sorunsuz bir şekilde dönüştürebilirsiniz.

Herkese iyi okumalar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir