Kişisel site sorumluluğu / Sanal birikinti alanı

24 Ekim 2009
3 min read

Google’da “kişisel site” diye arandığında bazen ilk, bazense ikinci olmak üzere sonuçlarda bu site çıkıyor. Zira web sitesinin istatistik izleme aracı ile birlikte günde ortalama 20 kişinin “kişisel site” diye aratmak suretiyle bu siteyi ziyaret ettiğini görüyorum.

Bu insanlarımız yüksek ihtimalle kişisel site yapmak amacıyla örnek bir kaç site araştıran vatandaşlarımız. Esinlenmek, bilhassa web sitesi tasarımında ve kurgusunun yapılmasında birincil araçtır. Bu yüzden bu hareket normal karşılanabileceği kadar gereklidir de. Tasarım önce muadili rakipleri/ürünleri incelemekten geçer.

Lakin zaman zaman hoş olmayan durumlarla karşılaşıyorum.

Bu durumlardan birisi sitenin külliyen kopyalanması.

Evvela şunu belirteyim: Kopyalanmasından kastım sitenin tasarımı değil. Zira ben de wordpress kullandığım için ücretsiz olan ve kullanıma açık olan Gece&Gündüz temasını biraz yeniden şekillendirerek (bir uçak silueti eklemek kaydıyla) kullanıyorum o kadar. Bahsettiğim arkadaşlar metinlerimi de aynen alıyorlar. Hatta sitenin giriş yazısında biraz kendi internet mazimden bahsediyorum dikkat ettiyseniz… Onu bile! İnanılmaz değil mi?

Tabi ki bu mesele o kadar da büyütülecek bir mesele değil, veyahut kopyalanan şeyler bir sanat eseri de değil, ancak hiç yazı yazamayacak birinin de kişisel web sitesi yapacağını düşünmüyorum. Bu yüzden birinin düşüncelerini ve hatta kişisel tecrübelerini içeren bir yazıyı almak naiflik, acizlik değil de nedir?

Basit bir giriş yazısını kopyalayan kimsenin telif hakkı alınmamış bir edebi eseri -sözgelimi bir şiiri- aynı umarsızlıkla kendi ürünü haline getirmesinin önündeki engel nedir? Hiçbir şey.

Bir çeşit sanal birikinti alanı

Kötü niyetli amaçlarla değil de beğenildiği için kullanıldığını düşündüğüm bir başka fikri eserim daha var. O da kişisel sitem için bulduğum slogan: “Bir çeşit sanal birikinti alanı”.

Benim bu sloganı kendi web sitem için yazmamdaki amaç, kendi fikri, edebi ya da görsel tüm ürünlerimi biriktirmeyi başardığım tek düzenli yerin burası olması idi. Ancak bu slogan tutulmuş olmalı ki epey yerde kullanılıyor.

Buyrun buradan yakın, ne kadar kullanılmış:

http://www.google.com.tr/search?q=sanal+birikinti+alan%C4%B1

Abartanlara örnekler

Örneğin bu arkadaşlarımız benim giriş yazımı aynen, tamamı ile kopyalamış. Buyrun girin bakın… (Umarım onlar da site istatistiklerinden geliş trafiğini kontrol eder, bu sayfaya ulaşır ve yaptığı naif fikir hırsızlığını telafi eder).

http://www.ufukacikel.com.tr/

http://www.tuggun.com/

http://coskundunukkaya.co.tv/

Bu arkadaşlarımız ise sadece “Neden Kişisel Web Sitesi” başlıklı yazımı kullanmışlar. Biraz daha affedilebilir gibi görünüyor. En azından benim tecrübelerimi naifçe bir biçimde kendi tecrübeleriymiş gibi yazmış olmuyorlar :)

http://emustafa.com/

Şu arkadaşımız ise abartmış ve bir de “Bu sayfadaki tüm içerik Çözüm Ajans’a aittir, izinsiz kopyalanamaz vb.” gibi bir “copyright” ifadesi koymuş:

http://www.huseyineksi.com/

Ne diyelim; hayırlı olsun :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir